Reacties

De Huiswerkhulp is een welkome aanwinst in de booming-business ‘huiswerkbegeleiding’: twéé boeken bedoeld als huiswerkhulp, één voor ouders en één voor leerlingen. Vanuit mijn eigen praktijk voor begeleiding van leerlingen met leerproblemen (Van Roij A&B) en vanuit het onderwijsveld (lid zorgteam SG Were Di) kan ik deze boeken van harte aanbevelen. Reden: ik zou ze inhoudelijk zelf hebben kunnen schrijven maar schrijven is niet mijn beroep. Beide auteurs doen dit wel en zijn als ouder ervaringsdeskundig. Mijns inziens een prima combinatie. De boeken kunnen bovendien als een soort van naslagwerk worden gebruikt. De verschillende vakken worden namelijk in losse hoofdstukken benaderd.
Marijke van Roij, GZ-psycholoog/Orthopedagoog-Generalist, Scholengemeenschap Were Di, Valkenswaard

Voor het leren van woordjes hadden we samen met onze zoon al diverse methoden uitgeprobeerd. Na het lezen van De Huiswerkhulp ontdekten we toch nog nieuwe mogelijkheden om mee te experimenteren. De positieve insteek in de taalhoofdstukken dat eigenlijk iedereen woordjes kan leren, hielp onze zoon om te blijven zoeken naar de juiste manier van leren. Voor hem werkt het gebruik van kaartjes om woorden te leren nu het beste: overzichtelijk en stimulerend om te zien dat het stapeltje woorden dat je kent groeit en het andere stapeltje kleiner wordt.
Thomas en Mariëtte, Groningen

Ik vind het twee geweldige boekwerken met veel tips en uitleg voor ouders en leerlingen die naar de middelbare school gaan of net op de middelbare school zitten. Eigenlijk zou ik deze boekjes ook aan de basisschool waar mijn dochter in groep 8 zit, willen geven! Een “must” voor elk kind in groep 8!
Arianne den Oudsten, docent Frans, Gerrit Rietveld College, Utrecht

De Huiswerkhulp begint bij de basis, met uitleg & tips en doorloopt in totaal dertien hoofdstukken. Daarbij worden de vakken in blokken verdeeld, als: Nederlands, Moderne, vreemde talen, Klassieke talen, Maatschappijvakken, Wiskunde en Natuurvakken. Binnen deze blokken worden de afzonderlijke vakken uitgewerkt. Het is niet alleen een slim boek voor leerlingen er zit ook de nodige (h)erkenning in en leuke stripjes. En dat alles op een eenvoudige en rustige manier verteld, zonder belerend te zijn. Enig puntje is dat je je kind wel aan het lezen moet krijgen. Sommige kinderen vinden dat echt heel vervelend.
Boek voor ouders. Eerst een voorwoord en daarna acht hoofdstukken, met Nederlands, Moderne, vreemde talen, Klassieke talen, Maatschappijvakken, Wiskunde en Natuurvakken. Daarna meer context, het hoe, wat en waarom. Stimuleer nauwkeurig lezen, Wat denk je dat er staat?, Wat willen ze van je weten? Enz.… Ook hier geen uitgestoken vinger, maar een handreiking tot samenwerken. Hoe helpen we kinderen het best. Ook hier met de nodige humor verwerkt.
Het verrassende is dat beide boeken eigenlijk hetzelfde zijn opgebouwd, maar wel met ieder een eigen invalshoek. Prettig om te lezen en duidelijk. Een aanrader voor ouders en kinderen om goed door te lezen en samen mee te werken.
Redactie HappyMOMs op bol.com

Cijfers van zoon (14) zijn stukken omhoog gegaan sinds we De Huiswerkhulp (2 boekjes) in huis hebben. Ook hebben wij minder ruzie om het huiswerk en kunnen we samen lachen! Ook om de leuke tekeningetjes in het boek. Dank voor de praktische tips. Nu heb ik niet alleen zin in de zomervakantie, maar ook alvast in het volgend schooljaar!
Moeder met bijbaan, Den Haag, op bol.com

Met een dochter van 13 op de middelbare die dan weer een 9 en dan weer een 4 haalt zonder duidelijke aanleiding, bekroop me soms wel een schuldgevoel over de manier waarop ik haar bij haar huiswerk hielp of naliet te helpen. Ik zie wel hoe heel anders leren bij haar werkt dan het vroeger bij mij werkte, maar echt creatief in een andere aanpak was ik nog niet, helaas. Met een toetsweek voor de boeg kocht ik de huiswerkhulp voor haar en mij. Verfrissend, dat heldere taalgebruik en fijn dat gelijk duidelijk wordt dat het hier gaat om een boek om je kind bij te staan zo prettig en efficiënt mogelijk te studeren zodat er ook tijd overblijft om te leven en dat er niet alleen maar tienen hoeven te worden gescoord. De inhoudsopgave helpt snel selecteren welke onderwerpen handig zijn om te lezen. Vanavond samen wiskunde geoefend aan de hand van de tips en vanmiddag maakte mijn dochter een prima samenvatting voor ‘mens en maatschappij’ met het leerlingenboek. Ze kon me haarfijn uitleggen wat ze anders deed na lezen van het boekje: ‘nu bedenk ik vragen die me hierover gesteld zouden kunnen worden, mam’ en erg grappig was dat toen ik haar versie even doorbladerde ze me zei ” mag jij dit eigenlijk wel lezen?’. We hebben veel plezier in de boekjes en zien de toetsweek beiden met meer zelfvertrouwen tegemoet.
Moeder van een puberdochter, op bol.com

De twee boeken ‘De Huiswerkhulp’: een voor ouders en een voor leerlingen, zijn overzichtelijk doordat de vakken een eigen hoofdstuk hebben. Zo kan snel informatie gevonden worden. Ik vind ook de algemene tips die gegeven worden voor veel ouders verhelderend. De vragen “Waarom lukt het bij mij niet zoals bij ‘de anderen’?” en “Hoe kan het misschien beter lukken?” worden beantwoord. Het is prettig dat het ‘dunne’ boeken zijn, toch zou er nog meer praktische informatie in kunnen staan (bijvoorbeeld onafhankelijke oefensites over allerlei onderwerpen!). Een aanrader voor ouders en leerlingen met vragen over leren en huiswerk maken. Ook handig voor leerlingbegeleiders: nu is er een concreet antwoord te geven op vragen van ouders!                                         Angeliek Duifhuizen, leerlingbegeleider VWO/HAVO/VMBO, Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap, Middelburg

De Huiswerkhulp is zeer informatief, staat vol praktische tips en is aantrekkelijk vormgegeven. De prettige schrijfstijl en vele ervaringsverhalen maken het plezierig om te lezen. De concrete tips en grappige illustraties trokken mijn dochter over de streep om het leerlingendeel te lezen en het belangrijkste is: ze lijkt er al baat bij te hebben!
Bastienna, op bol.com